Boekhouden

Boekhouden

Elk bedrijf krijgt er vroeg of laat mee te maken. Maar wat is de reden? Nu hoor ik iedereen zeggen de belastingdienst wilt dat. Ja dat is zeer zeker zo. De belastingdienst wilt weten wat wij verdienen en hoeveel belasting wij betalen en of dat genoeg is. Dat is niet de enige reden. Voor ieder bedrijf is het goed om te weten hoeveel zet je om en hoeveel gaat er weer uit. Het is net een kasboekje die je prive vast weleens hebt bij gehouden maar dan zakelijk. De bedragen zijn veel grote. Ook voor investeerders is het van belang om te weten hoe een bedrijf ervoor staat.

Vroeger ging boekhouden met grootboeken (wordt zo nog genoemd) in echt boeken werd bij gehouden hoeveel er binnenkwam en waar het weer aan uit gegeven werd

 

Tegenwoordig gaat het via software op internet en wordt alles online bijgehouden veel beter natuurlijk veel minder gevoelig voor fouten.

Nu vraag je je af wat ik daarmee bedoel. Nou het volgende. Eerst een uitleg voor als je geen programma hebt.

Je hebt een factuur voor klant X. Voor klant X heb je ook een klanten kaart voor aangemaakt. Je vergeet op de kantenkaart factuur voor klant X te vermelden. Je doet je belastingaangifte zonder rekening van klant X. Je komt hier een paar maanden later acht en je moet je aangifte opnieuw insturen de klantenkaart bijwerken.

Nu als je wel met je een software programma werkt.

Klant Z heeft wat bij je besteld je maak een factuur in het systeem en je ziet ook meteen dat de gegevens van klant Z in het systeem zijn bijgewerkt met de gegevens van de factuur.

Dit is maar een simpel voorbeeld van een fout maar het blijft mensen werk. Daarom zeggen boekhouders ook maak zo snel mogelijk gebruik van een boekhoudprogramma.

Hieronder een lijst van boekhoudprogramma’s die ik de komende tijd onder de loep ga nemen. Wat kan deze? Wat zijn de kosten? Elk boekhoudprogramma biedt wat anders. Het is wat de gebruiker wilt en nodig heeft.

Ik hoop dat je met die blogs meer inzicht krijgt en een meer gerichte keus kan maken voor een boekhoudprogramma