Handmatig werken is gevoelig voor fouten

Ik heb een klant die wilt niet digitaliseren daar doe ik dus nog steeds heel veel handmatig werk. Dit levert nog weleens wat problemen en frustraties op. Ik ben een professional en laatst kwamen we er achter dat er een foutje was gemaakt. Om dit foutje te herstellen zijn we een halve dag bezig geweest. Wij hebben dit goed kunnen oplossen omdat wij professionals zijn maar een amateur doet het dus veel langer over om zo een foutje te vinden en op te lossen.

Daarom vind ik dat digitaliseren van je administratie een oplossing is. Je hoeft je niet meer te worstelen door allemaal stapels papieren om gegevens op te zoeken en in te voeren. Als je er achterkomt dat er een foutje is gemaakt is deze makkelijke op te lossen.

Je hoeft geen klanten gegevens meer op papier te hebben want die staan allemaal netje op geborgen in je administratie.

handmatig werk kost je veel meer tijd en energie die je liever niet in je administratie wilt stoppen die wil je eigenlijk gebruiken om iets nuttigs te gaan doen.

Kortom het is een stuk makkelijke en er zijn minder frustraties bij fouten als je, je administratie digitaliseert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 1 =